Vi vill alla minnas våra döda. Därför firar man olika helger i olika religioner till minne av de döda. De döda kan i kristen tradition också kallas helgon.

Allhelgona/Halloween kommer ursprungligen från kristna fester i Italien. Därifrån spred det sig till nordvästra Europa. Irland är ett katolskt kristet land,

På Irland utformades helgen (Halloween) på ett speciellt sätt. Irerna är ett keltiskt folk. Det gamla keltiska nyåret var den 1 november. Den hedniska festen blandades sedan samman med den kristna festen. Från Irland spred sig Halloween med migrerande irländare till hela den engelsktalande världen (USA, Kanada, Storbritannien med flera länder).

 

 

Ordet Halloween dragits samman av:

All hallows eve (engelska)

Det liknar det svenska uttrycket:

Alla helgons afton (svenska)

Svenska och engelska är nära släkt med varandra – man skulle kunna kalla dem kusiner (svenska och engelskan har också avlägsnare släktingar som spanska, ryska, kurdiska, persiska, urdu, hindi och bengali).

Därför är ”All hallows eve” och ”Alla helgons afton” nästan samma ord.

Allhelgona är nästan bara helgdag i katolskt kristna länder. Eftersom bara en del av Tyskland är katolskt kristet, är Allhelgona bara helgdag i en del av Tyskland. Till exempel i Danmark och Norge finns inte Allhelgona som helgdag. Dagen är inte heller helgdag i Storbritannien.

Helgonen
– italiensk målning från 1400-talet (Fra Angelico). Foto: Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *