Strömstadsoperan i Tensta!

Strömstadsoperan i Tensta!

Lördagen den 24 augusti 2024 kom Strömstadsoperan till Tensta. Den uppförde operasagan Trollflöjten av den österrikiske tonsättaren Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Föreställningen spelades vid Taxingegränds vändplan.

 

Sagan handlar om hur prins Tamino är ute och går i skogen, Han träffar en väldig orm, men räddas av Nattens drottnings tre damer. Drottningen ger sin fågelfångare samt prins Tamino i uppdrag att rädda drottningens dotter, som är fånge hos den onde Sarastro. Till sin hjälp får de en trollflöjt och ett klockspel. Till sist lyckas de rädda prinsessan. Hon blir förälskad i prins Pamino. Även Pagageno får sin fru Papagena. När solen går upp försvinner nattens drottnings rike. De två paren upplever lycka.

En barnkör medverkade i föreställningen.

En av nattens drottnings damer presenterade föreställningen.

Tensta Konsthallvid Taxingegränd grundades 1998. Den kom till som en del av ytterstadssatsningen och därför att Stockholm då var EU:s kulturhuvudstad.

I augusti 2024 pågick utställningen ”Khronos”. Det är ett grekiskt ord som betyder ”tid”. Men grekerna har ett eget alfabet. Här är det inte skrivet med det utan med latinska bokstäver.

Utställningen presenterades så här: ”Vilka kroppsnormer har format det samhälle vi lever i? Och vad kan vi lära oss av funktionsrättskampen son kräver tillgång till staden och den byggda miljön?” Utställningen kommer från ett brittiskt design-kooperativ. Matrix Feminist Design, som på 1980- och 1990-talen försökte avslöja de antaganden som byggs in i vår miljö.

Stationshuset i Tenstaligger mellan Taxingegränd och Tenstagången. Karaktäristiskt för stationshuset är södra väggen som är övervuxen med vildvin. Stationen invigdes den 31 augusti 1975.

Stationens plattform ligger drygt 20 meter under marknivån. Där finns en storslagen konst utformad av konstnären Helga Henschen (1917-2002). Temat är ”En ros till invandrarna”.

Stationshusets södra vägg utmärks av det frodiga vildvinet

Stationen i Tensta är ett levande konstverk. Under de nästan 50 år som stationen har varit i bruk, har konsten förnyats samtidigt som Helga Henschens konstverk finns kvar.

Konst 2024 under ledning av Ylva Westerlund – Järvafältets fåglar. Ylva Westerlund är född 1975 i Husum, Ångermanland.

Helga Henschen växte upp på Djurgården i Stockholm. Hon bodde som vuxen i Sundbyberg (Duvbo). Hon hade sin första egna utställning 1947.

Ett av Helga Henschens konstverk på stationen visar kärlek. På stationen finns ordet ”syskonskap” på många olika språk. Där finns också citat av diktare från flera olika länder. Henschen var mycket engagerad för allas lika värde.

 

. Diktaren säger att jag skulle vilja se ett leende i varje ansikte, klarhet i varje öga, hopp i varje hjärta …

Tensta träffochTensta gymnasiumbyggdes på 1980-talet i en annan stil är byggnaderna från 1960- och 70-talen i Tensta. Arkitekt är Gösta Uddén (1927-2017). Han växte upp i Göteborg men bodde senare i Saltsjö-Duvnäs, Nacka. Gösta Uddén var bland annat inspirerad av asiatisk arkitektur.

Tensta gymnasium har varit stängt under flera år, men återöppnades till höstterminen 2024.

Vid Holmingegrändfinns ett par skulpturer av konstnären Georg Ganmar (1916-1979). Han var född i Kolbäck, Västmanland, men bodde under senare delen av sitt liv i Vasastaden, Stockholm. Han var från början gjutare vid en industri. Georg Ganmar är främst känd för sina djurskupturer.

Tenstavar ursprungligen en liten by. Den finns nämnd i skrift redan på 1300-talet. By bestod av bondgårdar fram till 1960-talet. En av huvudarkitekterna till det moderna Tensta var Igor Dergalin (1929 – 2013). Han föddes i Greklands huvudstad Aten och avled i Frankrike. Hans föräldrar var ryska flyktingar i Grekland. Igor Dergalin utbildade sig i slutet av 1940-talet på Tekniska Universitet i Aten, men fick även utbildning i Sverige. Här blev han professor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *