Lena Esbro från Civilförsvarsförbundet orienterade oss om vad vi kan göra en kris. Det kan handla om ett långt strömavbrott eller något annat som gör att samhället inte fungerar som det brukar. Hon hade med sig en krislåda med bland vevradio (man kan ladda batterier genom att veva med en vev; det går också att ladda radion med solceller; radion kan också fungera som mobilladdare), olika sätt att laga mat. Ett kokkärl var mycket litet. Det hade en påse i botten med ett ämne som blir varmt om det kommer i kontakt med vatten. Den värmen räcker för att laga mat. Lena Esbro hade också med sig en minivedspis, som eldas med kvistar och små grenar.

”Kommuner och regioner är skyldiga att göra en beredskapsplanering. Hur ser det ut i vår kommun eller i vårt län? I Stockholm har vi regering och riksdag, hamnar, stora flygplatser.

Vi som individer har ansvar att ta hand om oss själva.Hemberedskap handlar om hur det ser ut hemma hos mig. Behöver jag skaffa något extra? Alla kan inte köpa allt. Grannar får hjälpas åt.

På hemsidan www.civil.se finns mera information. Andra hemsidor med nyttig kris-information är: www.civil,se, www.krisinformation.se, www.livsmedelsverket,se, www.energimyndigheten samtwww.msb.se.

Ha hemma nödfilt och powerbank för att ladda mobilen, BioLite (en liten generator för att alstra el) är också bra att ha.

Vi måste hålla oss informerade om vad som händer. Gå in på kommunens hemsida om den fungerar. Det finns ett telefonnummer 113 113. Där kan man få information om vad som hänt. VMA, viktigt meddelande till allmänheten, testas första måndagen varje kvartal klockan 15. Hörs den vid annan tid, gå inomhus, stäng fönster och dörrar, sätt på radio eller TV. Det har hänt vid stora bränder, till exempel i en industri.

VMA finns också på TV som en remsa högst uppe i rutan. Sveriges Radio P4 är den officiella kanalen. Radion fungerar även om mobilmasterna går ned. Ta reda på var den kanalen ligger.

Kommunerna håller på att bygga upp trygghetspunkter. Här är Spånga IP en sådan. Dit kan man gå för information men även visst skydd, till exempel komma inomhus.

Vatten är grundbehovet. Vuxna behöver 2-3 liter vatten per dag. Man kan klara sig ett par dagar utan vatten, i alla fall om det är fuktigt väder.

Kommunen har nödvattenhantering. Man kör ut jättestora tankar. Det finns frivilliga resursgrupper som hjälper till. Till de ställena får man gå för att hämta vatten. En stiliserad bägare och gaffel är en symbol för att man kan förvara dricksvatten och livsmedel i kärlet.

Mat – ris, pasta, torra varor ör bra att ha hemma. Använd det du brukar äta.. Kex, hårt bröd, pulversoppa, ätfärdiga bönor och linser, krossade tomater går att förvara länge. Kaffe och te hör också till det som man kan hemma. Ha gärna livsmedel som går att äta utan att laga till dem. Om du kokar pasta, häll inte av vattnet. Det går att använda igen. Förnya varorna då och då. Det går att använda trangiakök(en liten kokplatta som värms med rödsprit) inomhus, men tänk på brandfaran och ventilationen.

Värme – han man ingen el kan det bli kallt. Vi har många bostäder som byggdes på 60-talet med stora ytor. Gå in i ett mindre rum. Är vi många värmer våra kroppar upp ytan. Barn gillar att bygga kojor. Bygg kojor under ett bord. Ta på er många lager kläder. Tidningspapper fungerar bra som isolering, men tänk på brandfaran. Öppna ett fönster snabbt. Stäng det sedan, så att värmen inte försvinner.

Vintertid behövs extra utrustning i form av filtar etc. Vi har jättefina höga hus. Pensionärer bor ofta högt upp. De kan behöva hjälp. Om hissen inte fungerar kan det vara svårt att släpa upp vattnet till åttonde våningen.

Belysning – på vintern blir det mörkt. Ficklampa bör finnas i alla hem. Det skall vara lättillgänglig med fungerande batterier. Man behöver också allmänbelysning. Pannlampor är bra. Då har man händerna fria. Levande ljus är en annan belysning, men lämna inte ett rum med levande ljus. Brandfilt bör alla ha. Med en brandfilt kan man släcka en brand så länge branden är liten. Tar du bort syret, slutar det brinna. Använd aldrig vatten för att släcka om olja och el finns med. Spisen är den stora farliga saken. 1,8 gånger 1,2 meter bör brandfilten vara. Då kan man släcka en person som fått eld i kläderna. Man börjar uppifrån och går nedåt. Man kan köpa brandfiltar på städavdelningen i affärer som Jula, Clas Ohlson med flera.

Sömn är nödvändig. En vuxen person behöver sova 6-8 timmar per natt. Om man inte sover kanske man gör dumma saker. En av de vanligaste brandorsakerna är att människor röker i sängen. Ofta dör man långt innan själva branden brutit ut genom koloxidförgiftning. Det är viktigt med brandvarnare. Men har man tagit sömnmedel eller druckit alkohol hör man inte alltid brandvarnaren.

Hygien – ha våtservetter hemma. Du kan också på vintern använda snön utomhus. Använd helst toaletten väldigt lite vid strömavbrott. Gör ett torrdass av plastpåsar (ej ekologisk plast). Försök skilja på kiss och bajs. Kiss kan du hälla i avloppet. Blanda ej kiss och bajs. Blandar man, lukter det mycket.Detär kommunens ansvar att ta hand om påsarna.

Förbandslåda bör man ha hemma. Där bör finnas smärtstillande medel. Ha  medicin för ett par veckor.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *