Vi vill ta över

Vi vill ta över –ett projekt om föreningslivets föryngring

 

Vi vill arbeta hand-i-hand med föreningar för att utveckla skräddarsydda kurser, workshops, marknadsföringsstrategier och mycket mer. Vi vill vara ett stöd när föreningar föryngrar sig. Tillsammans strävar vi efter att stärka det föreningsliv som är hjärtat i vårt samhälle!

Har du som ungdom en cool idé du brinner för? Vi är här för att göra det lättare för dig! Vi hjälper dig att förvandla din idé för en förening till något riktigt awesome. Så, varför vänta? Börja skapa nu!

 

Syftet med projektet Vi vill ta över är att underlätta ungdomars intresse för nya föreningsverksamheter genom att ta till vara ungas engagemang och idéer för att utveckla nya föreningsverksamheter och föreningar på ungas villkor.

Verksamheten är inrättad som ett lokalt centrum för föreningsstöd, i form av en föreningsinkubatorer (i Tensta och Kista), genom fysiska träffar men också digitala. Inkubatorerna ska hjälpa ungdomar i resan från föreningsidé till verklighet, men också i resan som medlem utan större ansvar och befogenheter till att axla ett ledarskap och våga ta förtroendeuppdrag. Hos inkubatorn finns mentorer som vägleder och ger stöd.

Projektet kommer erbjuda och inspirera ungdomar att engagera sig i befintliga föreningar och även genom egna initiativ. Huvudsaklig målgrupp är ungdomar 15-25 år boende runt Järvafältet. Projektet kommer att arbeta uppsökande via ungas nätverk och sociala medier. Ungdomar vi träffar har stora kontaktnät utanför våra föreningar. Inkubatorns kontakter på skolor och fritidsgårdar skapar också intresse.

Ungdomar går dit deras kompisar går. De som lättast når unga är de unga själva. Därför är det viktigt att mun-till-mun-metoden fungerar.  För rekrytering till projektet jobbar vi aktivt med att söka upp unga i deras egna nätverk.

Olika event utgår från ungas intressen och är en första väg in till verksamheten. Ungdomarna kommer att utarbeta idéer för eventen och deras intressen är vägledande för inriktningen av verksamheten, vare sig det handlar om att starta ny verksamhet i en redan etablerad förening eller starta en egen förening.

Föreningar med liknande verksamhet kommer att ”kopplas ihop” under projekttiden. När ungdomarna bestämt vad de vill engagera sig i matchas de till en förening med rätt typ av verksamhet eller till en blivande ”vänförening” som kan stötta ungdomarna i att etablera en egen förening,

På så sätt ökar utbytet och utbudet för unga i de olika stadsdelarna och varje enskild förening blir starkare och mer hållbar.

Mentorer är ett stöd både för ungdomarna och för föreningarna under denna process.Föreningarna erbjuds olika utbildningar bland annat i ledarskap.

Vi vill knyta nära samarbete med flera av Järvas föreningar. Vill er förening vara med i verksamhetens styrgrupp är ni varmt välkomna.

Projektets hemsida har adressen www.jarvahub.se
Hans Danielson

076—760 05 73

hans.danielson@blavagen.nu

 

Arrangörer:

IOGT-NTO Spånga och 4Inclusion för generationsväxling, återväxt, föryngring – modell för andra föreningar med stöd av Allmänna Arvsfonden