Referat
Fadimedagen 250120
Ett 30-tal personer deltog i mötet på Skäftingebacken 16, Tensta.
Medverkanden: Amineh Kakabaveh, ordf. VHEK, Annika Strandhäll, ordf. S-kvinnor, Cecilia Elving, ordf. Liberala kvinnor, Tara Twana, ordf. S-kvinnor Stockholm, Fatemeh Seydalzadeh, TeSalongen, Erik Lindberg, moderator.
Vad har uppnåtts:
2014/2020: Straff för äktenskapstvång och barnäktenskap införs i Brottsbalken:
4 kapitlet, 4 c §: Att tvinga eller förmå någon att gifta sig döms för äktenskapstvång till fängelse i högst 4 år. Det gäller även om:
- äktenskapet är giltigt i den stat där minst en av makarna är medborgare,
- äktenskapet anses giltigt inom en viss grupp.
Om personen är under 18 år döms för barnäktenskapsbrott till fängelse i högst 4 år.
4 kapitlet 4 d §: Att med vilseledande uppgifter förmå någon att resa till ett land för att tvingas gifta sig döms för vilseledande äktenskapsresa till fängelse i högst 2 år.
2022: Straff för hedersbrott införs i Brottsbalken.
4 kapitlet 4 e §; För brott mot någon för att ”bevara eller återupprätta en persons eller familjs, släkts eller annan liknande grupps heder” döms till fängelse i minst 1 år och högst 6 år.
29 kapitlet 2:10 § Om ett brott begås med hedersmotiv är det en försvårande omständighet (straffet bör bli högre).
DOM
En familj dömdes 2023 för hedersbrott. Fadern, modern och brodern hade under lång tid hotat och slagit dottern/systern för att hon ville leva ett självständigt liv och ha en egen pojkvän.
Sonen/brodern fick 4 månaders fängelse. Han skulle betala 30 000 kronor till systern. Fadern fick 1 år och 2 månaders fängelse för slag och strypgrepp på sin dotter. Han skall betala 100 000 kronor till dottern. Modern fick 1 år och 2 månaders fängelse för hot och kränkningar mot sin dotter. Hon skall betala 100 000 kronor till dottern.
Samtal
Den lagstiftning som vi fått är ett framsteg, menade panelen, men den räcker inte. Dessutom är lagen en sak och tillämpningen av lagen en annan. Politikerna kan ha hård eller mjuk påverkan på en fråga.
Hård påverkan är att ofta tala om hur viktig en sak är, följa upp implementeringen av lagen i domstolarna för att se om lagen behöver ändras, ge resurser så att syftet med lagen kan förverkligas och så vidare. När det gäller hederskulturen är det i högsta grad angeläget med hård påverkan.
Man behöver börja redan i förskolan med att bekämpa hederskulturen. Man bör följa upp kampen mot hederskulturen i grund- och gymnasieskolan. Vissa tyckte att man skulle förbjuda slöja på barn. Här blev det en intensiv diskussion mellan två kvinnor, bägge med bakgrund i muslimska länder. Den ena tyckte att slöjan generellt skulle bort. Den andra (som bar slöja) kände sig kränkt. Mötet enades dock om att alla skall respekteras. Man ville inte göra som i Turkiet på 1930-talet, förbjuda slöjan i alla offentliga byggnader.
Är det omöjligt att få bort hederskulturen? Nej, tyckte alla i panelen. Någon jämförde med barnagan. Den förbjöds 1979 efter lång debatt. Från början hade många tyckt att ett sådant förbud var orealistiskt eller inte ens önskvärt. Senare blev förbudet accepterat. På samma sätt kan man genom folkrörelsearbete och lagstiftning få bort hederskulturen.